Menu

Dormouse nut hunt

Dormice are one of our rarest small mammals and very hard to find in the wild.  Luckily, dormice leave tell-tale signs when they eat hazel nuts – one of their favourite foods. Dormice open these nuts whilst they are still green, on the tree and relatively soft to nibble but the shells turn brown quite quickly after they are discarded and fall to the ground. By searching for these shells it is possible to find out where dormice live in order to protect them in the future.

History of the hunt

When we launched the first Great Nut Hunt, it quickly became the largest voluntary wildlife survey undertaken in Europe. In total, almost 250,000 nuts were found, and 13,000 were to us for verification. Over 1,300 hazelnuts had been eaten by hazel dormice, identifying 334 new sites, an incredible achievement. Hazel dormouse populations were confirmed in 29 counties across England and Wales, with 81 sites in Devon and 41 sites in Dorset.

During the second Great Nut Hunt we encouraged people to revisit the initial sites, to check whether dormice were still there. We discovered over 130 sites with positive signs of hazel dormice, bringing the total number of known dormouse sites to just over 800.

How to hunt for nuts

A nut hunt is really very simple and makes an ideal family expedition. The only extra equipment you will need is a magnifying glass. The best time to carry out the survey is during the autumn and winter when there are no leaves on the trees and the discarded nut shells are easiest to find on the woodland floor.

For details on how to practically undertake a nut hunt, we have produced  this information sheet:




We have been working to save hazel dormice in the UK for over 30 years. Find out about our campaigns and how you can help.

Let's keep in touch...

We'd love to tell you about our conservation work through our regular newsletter Wildlife World, and also how you can save endangered species through volunteering, taking action or donating. You must be 18 or over. The information that you provide will be held by People’s Trust for Endangered Species. For information on how PTES processes personal data, please see our privacy policy.

People's Trust for Endangered Species, 3 Cloisters House, 8 Battersea Park Road, London SW8 4BG

Registered Charity Number: 274206 • Site Design: Mike Leach Creative at Waters • Branding: Be Colourful

Copyright PTES 2026.